Wednesday, 23 January 2013

Шанхай бууз (Shangai soup dumplings)

Орц:
Шөлөнд:

* 10 стакан нэмэх нь 3 амны халбага ус
* 1-1.5 кг тахианы цул мах
* 70 гр Хятад маягаар бэлтгэсэн гахайн утсан мах (Chinese-style cured smoked ham эсвэл Smithfield ham), 4 хувааж бэлтгэсэн
* 3/4 стакан хэрчиж бэлтгэсэн ногоон сонгино (цагаан хэсгүүд нь)
* 3 см цагаан гаа, арилгасан
* 1 ш бүтнээр нь хатаасан шитаки мөөг (shiitake mushroom)
* 1 том хумс сармис

* 1 амны халбага цуу
* 2 амттаны халбага Хятад будааны цуу (Shaoxing wine)
* 1 амны халбага желатин


Соусанд
:
* 1 стакан хар цуу (black vinegar)
* 6 амны халбага цуу
* 2 амны халбага шүдэнзний модны зузаантай хэрчиж бэлтгэсэн цагаан гаа

Шанз
анд:
* Хагас кг гахайн машиндсан мах
* 100 гр арилгаад судсыг нь авч цэвэрлээд жижиглэн хэрчсэн сам хорхой
* 1/3 стакан жижиглэн хэрчсэн ногоон сонгино (цагаан хэсэг нь)
* 3 амны халбага сахар
* 2 амны халбага цуу
* 1 хумс сармис, жижиглэн хэрчсэн

* 3/4 амттаны халбага сахар
* 1/2 амттаны халбага нунтаг хар перц
* 1/2 амттаны халбага арилгаад үрсэн цагаан гаа
* 1/2 амттаны халбага Shaoxing wine (Хятад будааны дарс)
* 1/4 амттаны халбага seasame-н тос


* 75 ш баншны гурил
* 1 том кимчины байцаа (Napa cabbage)


Бэлтгэх нь:

  1. 10 стакан усандаа желатинаас бусад бүх шөлний орцоо хийгээд тахианы махыг бутарж унаж эхэлтэл 2 цаг 30 минут орчим буцалгана. 
  2. Шөлөө шүүгээд өтгөнүүдийг нь хаяад шингэнээ дахин 35 орчим буцалган 2 стакан болтол ширгээнэ. Давс, перц нэмж амтлана. 3 амны халбага усандаа желатинаа хийж хутгана. Шөлөө нэмээд желатинаа хайлуулна. 
  3. 1 стакан жанг, 6 амны халбага цуу, 2 амны халбага савхлан хэрчсэн цагаан гаатай холиод соусаа бэлтгэнэ. 
  4. Шанзны бүх орцоо холиж нийцүүлнэ. Царцаасан желатинаа жижиглэн хэрчээд шанз руугаа нэмнэ. 
  5. Буузны гуриландаа гурил дутамд 2-3 желатин орохуйц мах шанз хийгээд чимхэнэ. 
  6. Жигнүүр дээрээ байцааны навчнуудаа дэвсэж бэлтгэнэ. Байцаан дээрээ буузнуудаа хооронд нь багахан зайтай өрж бэлтгэнэ. Жигнүүрнийхээ доор багахан ус хийгээд халаана.
  7. Буцалсан усан дээрээ жигнүүртэй буузаа тавиад болтол нь 12-15 минут жигнэнэ. Буузаа бэлтгэсэн соустайгаа сервислэнэ.

Эх сурвалж

No comments: