Tuesday 25 March 2008

Бялууны кремүүд

Whipping cream

орц:

* 200 мл крем (heavy cream)
* 6-10 гр нунтаг сахар

бэлтгэх нь:
  1. 200мл кремыг 6-7 халбага нунтаг сахартай холин хутгаж бэлтгэнэ. Арай өтгөн крем хийхийг хүсвэл 8-10 амны халбага нунтаг сахар хэрэглээрэй.
Тостой крем ( buttercream )
22 cм кекст;

орц:
* 125гр давсгүй масло эсвэл маргарин (өрөөний темпратурт)
* 250гр нунтаг сахар
* 2 амны халбага буцалсан ус
* какаотой крем бэлтгэхийг хүсвэл 30гр нунтаг какао

бэлтгэх нь:
  1. Маслоо холигчоор сайтар хутгаад нунтаг сахараа нэмэн, сахараа уустал нь хутгана. Кремээ какаотой бэлтгэхээр зэхсэн бол бэлдмэл дээрээ какаогоо нэмэн какаогоо жигд тартал нь сайтар хутгана. Эцэст нь усаа нэмнэ. Тус кремийг 3н сар хүртэл хугацаагаар хөлдөөгчинд хадгалж болдог давуу талтай.
Шоколадтай крем

орц:

* 100 гр хар шоколад
* 200 мл крем

бэлтгэх нь:
  1. Шоколадаа жижгэвтэр саванд хийгээд, өөр нэгэн томхон саванд (шоколад хийсэн жижиг сав маань том савандаа орж байх ёстой) ус хийн, шоколадтай жижиг саваа суулгаад галлаж, том саван дахь буцалсан усны халуунаар жижиг саван дахь шоколадыг хайлуулна. Ингэж хайлуулахыг "Бэн Мари" маягаар хайлуулах гэдэг.
  2. Хайлуулсан шоколадан дээрээ кремээ хийн сайтар хутгахад шоколадтай крем маань бэлэн болно.
Шоколадтай ганаш (ганаж)

орц:

Ганаж бэлтгэхэд шоколадны чанар чухал үүрэгтэй. Ижил хэмжээний шоколад болон шингэн кремийг холин бэлтгэнэ. Жишээлбэл: 200гр шоколад+200мл (1 пакет) крем

бэлтгэх нь:
  1. Кремээ халаан (буцалгалгүйгээр) жижиг жижиг хуваасан шоколадаа нэмэн холисоор шоколадаа хайлуулана. 1 цаг хэртэй өрөөний темпратурт жаахан өтгөрүүлээд хэрэглэхэд бэлэн боллоо.

Icing крем (Glace icing)


Жигнэмэг болон капкэкний дээр асган чимэглэхэд тохиромжтой, шингэн, гялтганасан өнгөтөй крем юм.

орц:

22 см кексийг бүрэхээр:
* 185 гр нунтаг сахар
* 1 амттаны халбага давсгүй масло эсвэл маргарин
* 2-4 амттаны халбага сүү эсвэл ус
* хүсвэл хүнсний будаг

бэлтгэх нь:
  1. Бүх орцоо халуун тэсвэртэй саванд хийгээд өөр нэгэн саванд буцалах усанд дээр (жигнүүр хээглэж болно.) тавин ууранд нь хайлаад, өтгөртөл нь хутгана. Таны хүссэн хэмжээнд өтгөрөнгүүт нь ууран дээрээс аван зөөлөн хутгасаар бүлээсгээд кексэн дээрээ асгана.

Royal icing

Кексэн дээр бичих, элдэв хэлбэр зурах зэрэгт хэрэглэгдэх энэхүү биетэй (хатуу) кремийг зарим онцгой тохиолдолд торт чимэх зорилгоор ашигладаг. Жишээ нь: хуримын тортыг илүү тэсвэртэй (олон цагараа өрөөни темпратурт байлгах) болгохын тулд тортоо энэхүү кремээр бүрж хэрэглэдэг. Нилээд нялуун амттай блно.

орц:

* 3 ширхэг өндөгний цагаан
* 250 гр нунтаг сахаp
* 1/4 лимоны шүүс
* хүнсний будаг (шүдний чигчлүүрий үзүүрээр)

бэлтгэх нь:
  1. Өндөгний цагаануудаа нунтаг сахарийн хамтаар холигчоор холино (удаанаас хурдан). Нимбэгний шүүсээ нэмсэний дараагаар өтгөртөл нь хутгана. Өнгө оруулахыг хүсэж байвал маш бага хүнсний будаг нэмээд жигд өнгө ортол нь хутгана.
Бялууны крем
Хамгийн өргөн хэрэглээний кремүүдийн нэг болно. Бялууний дээр, голд түрхэж болохоос гадна эклер болон тартны дотор хэрэглэж болно.

орц:

* 250 гр сүү
* 1 стакан нунтаг сахар
* 1/2 цайны аяга гурил
* цайны халбага буудайн цардуул
* 3 өндөгний шар
* 1 цайны ванилин

бэлтгэх нь:
  1. Бүх орцоо хүйтэнээр нь нэгэн саванд хийгээд тасралтгүй хутгасаар болгоно. Хүсвэл болсоных нь дараагаар 1 амны халбага маргарин нэмж болно.

3 comments:

Anonymous said...

Sain bna.
Uneheer saihan jornuudiig niitelj bgad talarhaj bna.
Asuuh zuil garaad bna:
Ene hamgiin suuliin byaluuni cream ni heavy cream mun uu? Mun enuugeer byaluunii suuri cream bolgoj byaluugaa burj bno bzde?

Best wishes,
Khongoroo

Anonymous said...

One more question.
Suuliin joriig bugdiig ni holiod hutgaj bolgono gedeg maani zuuluun gal der butsalgaj bolgono gesen ug uu?

Дашдэмбэрэлийн Aнхзаяа said...

sain baina uu. ene jor byaluu burehed tiim tohiromjtoi bish. Pudding maygiin krem, 2 keksnii gold turhej booh ch suuliin uyd ihenhdee suun krem buyu whipping cream ashigladag bolson. Yag ene suuliin kremiig ihenhdee eklert shahsan baigaa haragddag.