Tuesday 26 August 2008

Нимгэлэн илдсэн гурил (Рhyllo dough), Пидэ/Пита талх





Phyllo Dough нь Грек, Турк гал тогоонд элдэв боов, боорцог, баклава хийхэд хэрэглэгддэг нимгэн илдээд өрөөсөн талыг (2 талыг нь жигнэхээр хэт нимгэн тул хатчихдаг гэсэн) нь жигнэж, угааж, хатаасан гурил юм. Гэрийн нөхцөлд бэлтгэж хэрэглэх бол жигнэж, угааж, хатааж процесыг алгасаж болно.

Орц:

* 8 стакан гурил
* 2 амттаны халбага raki (арслангийн сүү хэмээгддэг ус нэмж цагааруулж уудаг анаксон хэмээх ургамалын (хоолойны ч билүү, ханиадны ч билүү нэг усан эм байдаг даа МОнголд) орцтой Турк архи. Италид бас төстэй архи байдаг гэсэн.) эсвэл цагаан цуу
* 2 амттаны халбага оливийн тос
* 1 лимоны шүүс
* 1 1/4 - 1 1/3 стакан халуун ус
* хуурай гурил

Бэлтгэх нь:

* халуун ус хэрэглэнэ. Буцалсан,буцламгай ус биш шүү.

Гоймонгийн машин хэрэглэх бол:
  1. Бүх орцоо холиод зуурна. Хуурай гурилаар гурилдсан тавцан дээрээ зуурмагаа гаргаад 15-20 минут нухна. Гялгар уутаар орогоод хөргөгчинд хийж хонуулна.
  2. Гоймонгийн машинаа 9 дээр тохируулаад (1-10 хүртэл дугаарласан байдаг. 1 нь хамгийн зузаан нь.) гурилаа илдэнэ. Хэрэв pitas хийх бол 6 дээр тохируулаарай. Элдсэн Пита талхаа тосгүй хайруулын тавган дээр хайрч хэрэглэнэ.
  3. Ингэж бэлтгэсэн гурилаа 10 хоногиин турш хөлдөөгчинд хадгалж болно.
Гараараа илдэх бол:

(18-20 том илдүүрт)
  1. 6 стакан гурилаа (үлдсэн 2 стаканыг илдэхэд хэрэглэнэ), raki эсвэл цагаан цуугаа нэмнэ. 1 стакан ус нэмээд гурилаа зуурч үзнэ. Тосоо нэмнэ. Хэрэгтэй бол ус нэмнэ.
  2. Гараа бага зэрэг тослоод гурилаа тавцан дээрээ гарган гурилаа нийцтэл (10 минут хэртэй) нухна.
  3. Зуурмагаа 18-20 тэнцүү хуваагаад ахиухан хуурай гурил хэрэглэн илдэнэ. Рhyllo dough маань 2 давхар бичгийн цаасны зузаантай байхад тохиромжтой.
About.com

No comments: