Wednesday 24 September 2008

Махны тунгалаг шөл/broth



broth/stock: тахиа/үхэр/загас/ногоо чанасан тунгалаг шөл бөгөөд сүү шиг савлан зардаг. Cүүмс, хоол, шөл бэлтгэхэд хэрэглэдэг.

Орц:

* 1,5 кг үхрийн сүүл, шийр
* бага зэрэг канола тос
* давс
* 2 ш дунд зэргийг сонгино
* celery
* 2 ш лууван арилгасан
* яншуй
* сармис
* 1 амттаны халбага бөөрөнхий хар перц
* ус

Бэлтгэх нь:
  1. Бага зэрэг халаасан тостой даралттай саванд (pressure pot) үхрийн шийрээ нэмж боролтол нь хэсэг хуурна.
  2. Ногоонуудаа бүтнээр нь нэмээд савныхаа 2/3-г усаар дүүргээд буцалгана. Нитгэлийг нь ялгаж асгаад даралттай савныхаа тагийг таглаад даралт эхлэсэнээс хойш 50 минут буцалгана.
  3. Даралттай савныхаа таглааг болгоомжтой онгойлгоод яс, ногоогоо шүүж аваад, шөлөө марлиар шүүнэ. Хүсвэл тэр чигээр нь шингэлж хэрэглэнэ.
Зүүлт

* Даралттай саванд дүүртэл ус хийвэл дэлбэрэх аюултай байдаг тул 2/3 илүү дүүргэж болохгүй шүү.
* Даралттай сав зүгээр саванд буцалгах цагийг 2-3 дахин багасгах увидастай.

No comments: