Sunday 24 October 2010

Алимтай пай


Орц: 23см пай

Pate Brisee (сууринд):

* 2 1/2 стакан (350 гр) гурил
* 1 амттаны халбага давс
* 2 амны халбага сахар
* 1 стакан (226 гр) масло, жижиглэн хэрчсэн
* 1/4-1/2 стакан (60 - 120 мл) мөстэй ус

Шанзанд:

* 1.1 кг алим, арилгаад голыг нь аваад жижиглэн хэрчиж бэлтгэсэн
* 1/4 стакан сахар
* 1/4 стакан бор сахар
* 1 амны халбага нимбэгний шүүс
* 1 амттаны халбага нунтаг синнамон (cinnamon
* 1/4 амттаны халбага нунтаг натмег (nutmeg)
* 1/4 амттаны халбага давс
* 2 амны халбага масло
* 1 амны халбага нэмэх нь 1 амны халбага эрдэнэшишийн цардуул (cornstarch, corn flour)
* Хутгаж хөөсрүүлсэн крем эсвэл ваниллинтай зайрмаг, сервислэхэд

Бэлтгэх нь:

  1. Гал тогооны роботонд (food processor) гурил, давс, сахараа хийгээд нийцүүлнэ. маслоо нэмээд роботоо 15 орчим секунд ажиллуулан бантангийн гурил дайтай болгоно. 1/4 усаа бага багаар нэмж чимхэхэд хэлбэр орохуйц болгоно.
  2. Гурилаа гаргаад хоёр хуваан гал тогооны гялгар уутанд ороон хөргөгчинд хийн цаг орчим амраана.
  3. Цагийн дараа нэг дугуй гурилаа хөргөгчнөөс гаргаж ирээд 30 см орчим болгож илдэнэ.
  4. Илдсэн гурилаа 23 см пайны хэвэнд байрлуулаад илүүдэлийг хутгаар зүсч авна. Хөргөгчинд хийн хадгална. Нөгөө гурилаа мөн илдэж 30 см болгоод тавцан дээр тавин мөн хөргөгчинд хийж хадгална.
  5. Томхон саванд алим, сахар, нимэгний шүүс, синнамон, натмег, давсаа холино. 30 орчим минут өрөөний темпратурт амраагаад алимнаас ялгарсан шүүсийг шүүн (ойролцоогоор 1/2 стакан ялгарна) шүүсийг 2 мны халбага маслотой холин богино долгионы зууханд эсвэл дунд зэргийн гал дээр тавин буцалгаж 1/3 стакан болж өтгөртөл ширгээнэ.
  6. Энэ зуур илдээд тавцан дээр тавин хөргөгчинд хийсэн гурилаа гарган гэсгээнэ. Шүүсэн алиман шанз руугаа цардуулаа нэмж нийцүүлээд эцэст нь ширгээж бэлтгэсэн сиропоо нэмж нийцүүлнэ. Хөргөгчнөөс сууриа гаргаад сууриндаа шанзаа нэмээд тавцан дээр байгаад гурилаа болгоомжтой нөмөргөөд илүүдэл гурилыг тайрч аван хоёр ирмэгийг сэрээгээр эсвэл гуруугаараа дарж наана. Хурц хутгаад пайны голд 5 см зүсээд 220 градуст халаасан зууханд хийн шаргалтаж болтол 45-55 минут шарна. Шарж эхэлсэнээс хойш 30-аад минутын дараа мөнгөн цаасаар хучиж пай-аа түлэгдэхээс сэргийлнэ. Болсон пай-аа гаргаж ирээд 3-4 цаг хөргөөд зүсээд зайрмаг эсвэл кхутгаж хөөсрүүлсэн кремээр чимэглээд сервислэнэ.

Эх сурвалж

No comments: