Friday 24 May 2013

Халгайн пиво

Орц:

* 1 кг халгай (дээд хэсэгт ургадаг хэдэн навч, зөөлөн)
* 5 л ус
* 450 гр сахар
* 2 ш нимбэгний шүүс
* 50 гр cream of tartar
* 1 уут пивоний исгэгч
* fining (хүсвэл)

Бэлтгэх нь
  1. Халгайгаа угааж цэвэрлээж жижиглэн хэрчээд (fining хэрэглэх бол халгайтайгаа) буцалгана. Сахараа нэмээд хайлуулна.
  2. Нимбэгний шүүсээ исгэгчний хамтаар хийн хутгаж нийцүүлнэ. Пиво исгэгч дээрх зааврын дагуу исгэгчээ идэвхжүүлээд таглан 3 хоног исгэнэ.
  3. Исгэсэн пивоо доор нь тунасан тундасыг бургиулан хөдөлгөлгүйгээр ариутгасан мултардаг тагтай шилэнд хийн хамгийн багадаа 7 хоног хадгалаад хэрэглэхэд бэлэн болно. Шүүж мултардаг тагтай шилэнд хийсэний дараа ч гэсэн пиво маань исэх тул хааяа нэг тагийг мулталан илүүдэл хийг гаргах хэрэгтэй.
* Гэрийн нөхцөлд исгэсэн пиво тул жоохон булингартай болох магадлалтай
* Fining хэмээх бодис нь ундаа, пиво вино зэргийг тунгалаг болоход тусладаг химийн болон биологийн бодис юм.

Эх сурвалж

No comments: