Thursday 24 July 2008

Уксусны хүнсэн дэх хэрэглээ-1



* Цагаан цуугаар салатны амтлагч (vinaigrette) хийхийн тулд 1 хэмжээс уксус, 4 хэмжээс тосыг холих хэрэгтэй. Жишээ нь: 100мл цуу+400мл тос. Бэлэн болсон салатаа цуугаараа амтлахдаа сайтар сэгсэрч нийцүүлж байгад амтлах хэрэгтэй.

* Мах зөөлрүүлэхийн тулд хэрэглэж болно. Ийм зорилгоор цууг ашиглахдаа мах боловсруулах анхны үе шатандаа буюу хуурч, шарахаасаа өмнө эсвэл хуурч, шарах явцдаа 1-2 дусаана.

* Усанд өндөг хагалж хийн чанахдаа (poaching eggs) усандаа бага зэрэг уксус хийсэнээр өндөгний цагаан хэт их таралгүй, хэвтэй болдог.

* Лийр, амтат гуа зэргийг илүү амттай болгохын тулд лийр, амтат гуа зэрэг жимсийг будаа эсвэл балзамик цуутай усанд дүрээд гаргах хэрэгтэй. Удаахаар жоохон исдэг тул тэр нь сервислэх хэрэгтэй.

* Хуучирч өнгөө алдсан ногоог 1-2 амны халбагатай хүйтэн усанд дүрээд гаргахад өнгө нь сэргээд ирдэг.

* Цагаан ногоон цэцэгт байцаа, хүрэн манжин бусад төрлийн ногоог жигнэх, чанахдаа усанд нь бага зэрэг цагаан цуу нэмсэнээр ногоонууд жигнэх явцад өнгөө алддаггүй. Энэ арга нь жигнэсэн, чанасан ногоон амт нэмээд зогсохгүй идсэний дараа гадагшлуулах хийг багасгадаг. Энэхүү аргийг буурцаг төрлийн хоолонд бас хэрэглэж болно.

* Гоймон чанахдаа усанд нь бага зэрэг цуу нэмсэнээр гоймон дотрох цардуул багасч, бага наалддаг болно.

No comments: