Лалын шашинд "кандил гэжэлэри" гэдэг нь "ариун шөнүүд" бөгөөд энэ л шөнүүдэд Лалын шашинтанууд Аллахаас хийсэн гэмээ өршөөхийг гуйдаг, залбирдаг болно. Жил тойронд
* Mevlid Kandili (Мэвлид Кандили)
* Regaip Kandili (Рэгайп Кандили)
* Miraç Kandili (Мирач Кандили)
* Berat Kandili (Бэрат Кандили)
* Kadir Gecesi (Кадир Гэжэси)
* Muharrem Gecesi (Мухаррэм Гэжэси) зэрэг зургаан ариун шөнө тохиодог болно.
"Кандил гэжэлэри" нь 3 дугаар зууны үеэс эхлэн үл мэдэгдэх хүмүүсийн тэмдэглэсэнээр тэмдэглэгдэж эхэлсэн бөгөөд хоёр дугаар Сэлимийн үеэс сүмнүүдийн минарэ* дээр зул өргөх болсоноор "кандил гэжэлэри" гэгдэх болжээ.
Энэхүү жигнэмэгийг кандил гэжэлэрт зориулан хийж айл хөршдөө тараадаг.
* Лалын шашинтангууд өдөрт таван удаа мөргөдөг бөгөөд сүсэгтэн олонд мөргөлийн цаг ирсэнийг мэдэгдэхээр сүмүүдийн хажуу талд 20-30 м өндөртэй нарийхан байгууламж байдгийг минарэ гэнэ. Имам буюу лам нь мөгөлийн цаг ирэхэд минарэ дээрээ гаран эзан-мөргөлийн дууг уншдаг болно. 0-6 хүртлэх минарэтэй сүм байдаг.
sesame
Орц:
* 100 гр тос
* 100 гр сүү
* 10 гр хөөлгөгч нунтаг
* нүдэн баримжаагаар гурил
* 250 гр маргарин
* 1 өндөгний шар (өндөгний цагааныг дээр нь хэрэглэнэ.)
* 1 цайны халбага давс
* sesame
Бэлтгэх нь:
- Өрөөний темпратурт байж нилээн хайлсан маргаринаа гараараа сайтар базан зөөллөнө.
- Өндөгнийхөө шарыг нэмээд хэсэг базна.
- Өөр нэгэн саванд сүүгээ тос мөн содатайгаа холино.
- Маргариныхаа бэлдмэл дээр сүү, тосоо нэмээд шигшиж бэлтгэсэн гурилнаасаа бага багаар нэмнэ. Гарт наалдахгүй зуурмаг болонгуут жижиглэн авч сувиад бөөрөнхийлөн 2 үзүүрийг нь наагаад ялгаж бэлтгэсэн өндөгний цагаандаа дүрээд хавтгай таваг дээр асгаж бэлтгэсэн sesame-нд өнхрүүлээд тослож бэлтгэсэн дэлгэцэн дээрээ тавин 200 градуст халаан бэлтсэн зууханд хийн шаргалттал нь шарна.
No comments:
Post a Comment