Thursday 18 June 2009

Дарсны хундага (Wine Glasses)


Дарсны хундага, ууж/уух гэж буй дарсны тань амттанд санасанаас тань ихээр нөөлөдөг аж. Хундгаа дарсныхаа амтанд эерэгээр нөлөөлүүлэхийн тулд зөв хундага сонгох шаардлагатай. Мэргэжилтнүүдийн үзэж буйгаар "ЗӨВ" дарсны хундага;

* Тунгалаг (Transparent): Дарсыг ууж байхдаа дарсны өнгийг харах, мэдрэх их чухал гэнэ. Тиймээс "ЗӨВ" хундаганы эхний шинж чанар тунгалаг хундага.
* Урт иш (Long-stemmed): Хундаганы иш хэр урт байна, төдий чинээ сайн гэнэ. Учир нь урт иштэй хундаганд вино уухад гарын дулаан ууж буй виног тань халааж амт чанарыг нь өөрчилдөггүй давуу талтай аж.
* Нимгэн ирмэг (Thin-lipped): Нимгэн, зөв хэлбэртэй ирмэг ууж буй дарсыг тань зөв чиглүүлэн (хэлэн дээр амт мэдрэх цэгүүд байдаг) дарсны амтыг мэдрүүлдэг бол зөв бус, зузаан ирмэгтэй хундага дарсыг байгаагаас нь илүү хатуу мэт сэтгэгдэл төрүүлдэг аж.
* Болор: Болор шилнээс илүү хатуу тул дарсыг хундгалахад үрэлт үүсгэж дарсны үнэрийг идэвхжүүлдэг байна. Үнэрмэдээж амтанд нөлөөлдөг аж.

Дарсны худгыг хэрхэн сонгох вэ?

Дарсны хундага маш олон төрөл байдаг. Дарс сонирхогчид дор хаяж дөрвөн төрлийн хундгатай байдаг гэнэ. Эдгээр нь:

* Цагаан дарсны хундага: Цагаан дарсны хундага жижгэвтэр (ойролцоогоор 300 мл багтаамжтай) байаг нөгөөд бага багтаамж, бага агаар, бага агаар хундаган дотрох дарсыг хурдан халахаас сэргийлдэг байна.
* Bordeaux хундага: Алтан зул цэцгийн хэлбэртэй (Tulip-shaped) Bordeaux хундгууд "том", баялаг, нягт сайтай дарснуудад илүү тохиромжтой.
* Burgundy хундага: Burgundy-гийн хундага хэмжээгээр Bordeaux хундганаас том ч Pinot Noir зэрэг илүү нарийн дарс сервислэхэд зориулагджээ. Хундага том байх тусам дотор нь сервислэх дарсны үнэр ялгарах орон зай ихтэй болдог.
* Шампанскны хундага (Champagne flute): Урт, нарийн хундгууд шампанск, хөөстэй дарс зэргийн хөөсийг захирахад зориулагдсан байдаг.

Хааяахандаа дарс уудаг бол дээрх дөрвөн төрлийн хоёрыг (цагаан дарсныхундага, Bordeaux хундага) эсвэл бүр ганц Bordeaux хундага авчихсандаа ч болно.

Болор эдлэлийг хэрхэн угааж арчилах вэ?

Болор нь шилнээс хатуу тул дотор нь хийсэн зүйлийн үнэр, амтыг шингээгээд байдаг. Тиймээс хэрэглэхээсээ өмнө болон хойно халуун хөөстэй усанд хийн гараараа угаахыг зөвлөдөг байна. Хэрэглэхэд бэлэн эсэхийг шалгахын тулд үнэрлээд үзэх хэрэгтэй. Юу ч үнэртэхгүй бол хэрэглэхэд бэлэн болжээ гэсэн үг аж. Ямар нэгэн үнэр байвал дахиад сайтар угаах хэрэгтэй.

Эх сурвалж

No comments: