Thursday 23 July 2009

Хатаасан цангис жимс, чангаанзаар шанзалж шарсан гахайн мах


Орц:

* 3 амны халбага Коньяк (cognac) эсвэл өөр төрлийн бранди (brandy)
* 3 амны халбага ус
* 1/3 стакан хатаасан цангис жимс (cranberries)
* 1/3 стакан хатаасан чангаанз, хэрчсэн (apricots)
* 1/4 стакан бүхэл алмонд (almonds), хуураад хэрчиж бэлтгэсэн
* 1 ш дунд зэргийн хэмжээтэй улаан сонгино (shallot), жижиглэн хэрчсэн
* 3 амны халбага давсгүй масло, зөөлрүүлсэн
* 1 амттан халбага fennel үр, хуураад, бяцалсан
* 1/2 амттаны халбага давс (kosher salt), амтлахад нэмэлт давс
* нунтаг хар перц
* 1 (6-хувирга) ш нурууны гол мах (center-cut pork roast), нурууны ясыг аваад хавиргиг цэвэрлэсэн, ойролцоогоор 2 кг
* 2 амны халбага ургамалын тос
* 1 стакан крем эсвэл зөөхий (creme fraiche эсвэл sour cream)
* 1/2 стакан дижон гич (Dijon mustard)

Бэлтгэх нь:
  1. Дарс, усыг жижиг саванд хийн халаагаад цангис жимс, чангаанзаа нэмнэ. 10 орчим минут амраана. Роботонд цангис, жимс, чангаазны бэлдмэлээ хийгээд алмонд, сонгино, масло, fennel үр, 1/2 амттаны халбага давс, перцээ нэмээд роботоо ажиллуулж бүхнийг нийцүүлнэ.
  2. Урт нарийн хутгаар цул махны голоор нэг үрүүрээс нөгөө үзүүр лүү ойролцоогоор 7.5 см гүнтэй зүснэ. Модон халбаганы ишийг голоор нь зүссэн хэсгэгтээ тэгнэн онгойлгоход ашиглана. Эхлээд нэг үзүүр дараа нь нөгөө үзүүр эцэст нь гол хэсэг рүү шанзаа чихэж бэлтгэнэ.
  3. Зуухаа 175 градуст халаана.
  4. Махаа хатаагаад давс перц цацаж амтлана. Тосоо томхон хайлуулын тавганд (зууханд тэсвэртэй) хийгээд махнуудаа яснуудыг нь дээш нь харуулан бариад махыг борлотол ойролцоогоор 6 минут хуурна. Хайруулын тавгаа зуухандаа хийнэ. Гахайн махыг доош нь харуулсан байдалттайгаар 30 минут шараад ястай талыг дээш нь харуулан дахин 1 цаг орчим (махны термометр голд нь зооход 68-г заатал) шарна.
  5. Бэлэн болсон махаа гаргаж ирээд тавцан эсвэл том тавган дээр тавиад мөнгөн цаасаар хучиж 10 минут амраана.
  6. Кремээ гичтэй холиж хутгаад давс перцээр амтлана. Хавирга бүрээр салган тавагласан гахайн махаа гичтэй сүүмстэй сервислэнэ.
Эх сурвалж

2 comments:

B.Tumennast said...

амттай харагдаж байна шүү

Дашдэмбэрэлийн Aнхзаяа said...

хэлээд юүхэв :)