Friday 11 December 2009

Цацагт хяруулын махтай шажигнуур пай


Орц:

* 1 ш улаан лооль
* 1 ш сонгино
* 2 амны халбага масло
* 4-5 ш мөөг
* 1 амны халбага гурил
* 125 мл тахианы тунгалаг шөл
* 1 амны халбага жижиглэн хэрчсэн яншуй
* 3 ш жижиглэн хэрчсэн
* 1 ш лууван
* 350 гр болгосон цацагт хяруулын мах
* 2 хумс сармис
* давс
* хар перц

Гуриланд:

* 200 мл ус
* 125 гр масло
* ¾ амттаны халбага давс
* 100 гр гурил
* 3-4 ш өндөг
* 200 гр үрсэн бяслаг
* ½ амттаны халбага гич

Бэлтгэх нь:

1. Улаан лоолио арилгаад дотрох үрийг гаргаад жижиглэн хэрчинэ.
2. Сонгиноо арилгаад жижиглэн хэрчинэ. Маслоо хайлуулаад сонгиноо нэмж хуурна. 4 орчим минут хуураад алтлаг өнгөтэй болж ирэхлээр арилгаад жижиглэн хэрчсэн луувангаа нэмнэ. Дахин 3-4 минут хуурна.
3. Хэрчиж бэлтгэсэн мөөгөө нэмээд мөөгнөөс ялгарсан шүүсийг ширгэтэл хуурна. Гурилаа нэмж 1 минут орчим хуурна. Тахианы тунгалаг шөлөө нэмээд хутган буцалгана. Өтгөрөөд ирэхлээр нь жижиглэн цуулсан цацагт хяруулын мах, улаан лооль, ногоон сонгино, яншуй, сармисаа нэмээд давс перцээр амтлана.

Гуриланд:

  1. Зуухаа 180 градуст халаана. Боорцгоо хайрах тавцангаа зуухандаа хийж халаана.
  2. Гуриланд хэрэглэх усаа зузаан ултай саванд хийнэ. Давс маслоо нэмж хайлуулна.
  3. Галаа багасгаад гурилаа нэг дор усандаа хийнэ. Зөөлөн гал дээр 1-2 минут буцалгахад өтгөрөөд савны ирмэгээс салж эхлэнэ. Модон халбагаа голд нь зооход тэгшсэн зогсож байвал болжээ гэсэн үг.
  4. Гурилаа галд дээрээс аваад 2 орчим минут хутгана. Цахилгаар холигч хэрэглэж болно.
  5. Өндгөө нэг нэгээр нь хагалан гурил руугаа нэмнэ. Энэ хооронд цахилган холигчоор хутгаж байхгүй бол өндөг бoлoх магадлалтай.
  6. Бүх өндгөө нэмж нийцүүлсэний дараа гич, бяслагаа нэмнэ.
  7. Тослож бэлтгэсэн 23 см хэвэнд зуурмагаа хийгээд гараа чийглэн тарааж өгнө. Хэвний голд ойролцоогоор 15 см шанз хийх нүх ухаж бэлтгэнэ.
  8. Ухсан нүхэндээ шанзаа хийсний дараа гурилыг гол руу 2.5см орчим татаж шанзаа тал бүрхэнэ.
  9. Халаасан зууханд хийн шаргалтаж болтол нь ойролцоогоор 40 минут шарна.
  10. 40 минутын эцэст гурилийн ирмэгт 4 зүсээд (дотор нь байгаа шүүс гарахуйц) дахин 10 минут шараад зуухнаас гарган 5 минут амраагаад зүсээд сервислэнэ.

No comments: