Wednesday 22 December 2010

Зул сарын үдшийн меню (Бүхлээр нь шарсан хавирга, зууханд шарсан төмс, Ёркшайр пүддин)


Yorkshire пүддинг

Орц:
* 350 гр гурил
* 4 ш том эсвэл 5 ш дунд зэргийн хэмжээтэй өндөг
* 800 мл сүү
* ургамалын тос
* давс

Маханд

* 2.5 кг хавирга
* 1 амны халбага English mustard powder
* ургамалын тос эсвэл 2 амттаны халбага нугасны тос
* хар перц

Зууханд шарсан төмсөнд

* 16 ш дунд зэргийн хэмжээтэй Maris Piper эсвэл King Edward сортын төмс, арилгаад жигд хэмжээтэй хэрчиж бэлтгэсэн
* 8 хумс сармис
* 5 амны халбага нугасны тос
* 8 мөчир ганга
* давс

Сүүмсэнд

* махнаас ялгарсан шүүс (pan-roasting juices)
* 350 мл улаан дарс
* 4 амттаны халбага гурил

Бэлтгэх нь:
  1. Эхлээд Yorkshire пүддингээ бэлтгэнэ. Гурилаа шигшинэ, давс, өндгөө нэмээд хангалттай сүү нэмж нийцүүлээд таглан хамгийн багадаа зургаан цаг амраана. Зуурмаг маань модон халбаганы хойд талыг бүрхээд тогтохуйц өтгөнтэй байна.

  2. Зуухаа 190 градуст халаана. Махаа хөргөгчнөөсөө гаргаад өрөөний темптатурт иртэл ил байлгана.

  3. Нунтаг гичээ ганц хоёр амттаны халбага устай холиж зуурмаг бэлтгэнэ. Махаа энэхүү гичийн бэлдмэлээрээ бүрээд давс перцээр амтлана.
  4. Тос эсвэл нугасны өөхөө том хайруулын тавганд хийн хайлуулна. Тосоо халахаар махаа нэмж бүх талыг нь борлуулна.
  5. Махаа борлуулаад тавцан дээр байрлуулаад халаасан зуухандаа хийн цаг шарна (450 гр дутамд 11 минутаар тооцоолон шарахад шүүрхийдүү болно). Махаа medium-rare болгох бол цаг 15 минут ( 450 гр дутамд 14 минут) махаа сайтар болгох (well-done) бол цаг 30 минут (450 гр дутамд 16 минут) шарна.
  6. Махаа болж байх хооронд төмсөө шарна. Давстай усанд арилгаад жигд хэрчиж бэлтгэсэн төмсөө долоон минут чанаад шүүж гаргана.
  7. Махаа зуухнаас гаргаад мөнгөн цаасаар ороон бүлээн газар тавин 30 минут амраана.
  8. Зуухаа 220 градуст халаана.
  9. Нугасны өөхөө зуухны тавцанд хийн хайлуулаад төмсөө нэмээд ганга, сармис, давсаар амтлаад бүх орцоо хутгаж нийцүүлээд зуухандаа хийн төмсөө шаргалттал 30-35 минут шарна.
  10. Энэ зуур Yorkshire пүддингээ хийнэ. Yorkshire пүддингийн хэв тус бүрт 5 мм тос хийгээд хэдэн минут зууханд хийн тосоо халаана.
  11. Тосоо халаахаар хэвээ зуухнаас гаргаж ирээд зуурмагаа сайтар хутгаж нийцүүлээд хэвэндээ болгоомжтой хуваан хийнэ. Хэв бүрийн талаар татахуйц зуурмаг хийгээд зуухандаа төмснийхөө хажуугаар хийнэ.
  12. Хөөгөөд, шаргалтаад, болтол 25-30 минут шарна.
  13. Энэ хооронд сүүмсээ хийнэ. Махнаас ялгарсан шүүсийг гурил, дарстай холин дунд зэргийн гал дээр тавиж )йролцоогоор арав орчим минут буцалгана. Амсаад хэрэгтэй гэж үзвэл нэмж амтлана.
Эх сурвалж

No comments: