Сковилл, чинжүүн дэхь халууныг хэмжиж хэмжүүр юм. Сковилл-ын хэмжүүрийн нэгж нь (Scoville heat units) чинжүүнд агуулагдах Capsaicin бодисыг илтгэх бөгөөд Capsaicin нь чинжүүний халуунг тодорхойлдог химийн бодис аж. Сцовилл хэмжүүрийн нэр америкийн химич, 1912 онд хэмжүүрийг нээгч Wilbour Scoville-н овогоос гаралтай.
Scoville heat units (SHU) | Жишээ |
15,000,000–16,000,000 | Цэвэр capsaicin |
8,600,000–9,100,000 | Зарим төрлийн capsaicinoids (жиш, homocapsaicin, homodihydrocapsaicin, nordihydrocapsaicin) |
5,000,000–5,300,000 | Цагдаа нарын хэрэглэдэг нулимас асгаруулагч хий (Law Enforcement Grade pepper spray,FN 303 irritant ammunition (загтануулах) |
855,000–1,359,000 | Naga Viper, Naga Jolokia (ghost chili) |
350,000–580,000 | Red Savina habanero |
100,000–350,000 | Guntur Chilli, Habanero chili, Scotch Bonnet Pepper,Datil pepper, Rocoto, African Birdseye (Piri Piri), Madame Jeanette, Jamaican Hot Pepper |
50,000–100,000 | Bird's eye chili/Thai Pepper/Indian Pepper, Malagueta Pepper Chiltepin Pepper, Pequin Pepper |
30,000–50,000 | Cayenne Pepper, Ají pepper,[16] Tabasco pepper, Cumari pepper (Capsicum Chinese) |
10,000–23,000 | Serrano Pepper, Peter Pepper |
2,500–8,000 | Jalapeño Pepper, Guajillo pepper, New Mexican varieties of Anaheim pepper, Paprika (Hungarian wax pepper), Tabasco Sauce |
500–2,500 | Anaheim pepper, Poblano Pepper, Rocotillo Pepper, Peppadew |
100–500 | Pimento, Peperoncini |
0 | Bell pepper, Cubanelle, Aji dulce |
Эх сурвалж
No comments:
Post a Comment