Friday 28 August 2009

Карниярик буюу Хагархай гэдэст (Karnıyarık)


Орц: (4 порц)

* 4 ш дунд зэргийн хаш
* 250 гр машиндсан мах
* 1 ш томхон сонгино, арилгаад жижиглэн хэрчсэн
* 2 ш улаан лооль
* 2 ш ногоон чинжүү, голоор нь (уртааш) 2 хуваагаад үрийг нь авч цэвэрлэсэн
* давс, хар перц
* 2 хумс сармис
* тал стакан буцалсан ус
* 1 амны халбага улаан лоолийн паст
* Канола эсвэл наран цэцгийн тос
* 1 амны халбага сахар
* 2 амны халбага чидун жимсний тос

Бэлтгэх нь:
  1. Дунд зэргийн хайруулын тавганд 1 амны халбага чидун жимсний тос хийгээд сармисаа нэмж хуурна.
  2. Сонгиноо нэмээд тунгалаг, зөөлөн болтол нь хуурна. Болгоод, нэг таваган дээр гаргаад хэрэглэтэлээ хүлээлгэнэ.
  3. Мөн тавгандаа үлдсэн чидун жимсний тосоо хийгээд махаа нэмнэ. Махаа 15 орчим минут хураад сармис, сонгиноо нэмнэ. Лоолийн нэгийг үрж нэмнэ.
  4. Шанзан дээрээ тал амны халбага пастаа нэмээд давс перцээр амтлаад шанзаа лоолийн шүүсийг ширгэтэл хуурна.
  5. Хашныхаа ишийг авалгүйгээр алаглуулан (нэг эгнээ халислаад нэг эгнээ халистай нь үлдээх маягаар) хальслаад давстай усанд 30 минут байлгана.
  6. Нэг саванд 5 орчим см канола эсвэл наран цэцгийн тос хийгээд халаана.
  7. Зуухаа 200 градуст халаана.
  8. Хашаа шүүж гаргаад сайтар хатааж бэлтгэнэ. Хашаа нэг удаад хоёроор нь халаасан тосонд хийж болтол нь шарна. Болсон хашаа шүүж гаргаад хэрээсэн төмөр дээр тавин илүүдэл тосноос нь салгана. Тос нь шүүгдсэн хашныхаа голд хоёр халбаганы тусламжтайгаар хувил гаргаад 1 амны халбага сахараа (4 хуваан) хашиндаа түрхэнэ.
  9. Сахар түрхэж бэлтгэсэн хашнуудаа шанзаар дүүргэнэ.
  10. Дээрээс нь тал стакан усанд найруулж бэлтгэсэн пастаа хуваан асгаад, хаш бүрийн голд тал чинжүү, нэг зүсэм улаан лооль байрлуулаад тавцан дээр өрж тавин зуухандаа хийнэ. Усыг ширгэтэлойролцоогоор 15 минутын дараа гаргаад таваглаад сервислэнэ.

No comments: