Saturday 21 February 2009

Хамси буулама (Hamsi Buğulama)


Орц:

* 700 гр Engraulis encrasicholus (хар тэнгис, газрын дундад тэнгэс, Баруун Европын эрэг орчимоос агнагддаг 10-12 см урттай, жижиг загас)
* 1 багц яншуй
* 500 гр сонгино
* 600 гр улаан лооль
* 100 мл чидун жимсний тос
* давс
* хар перц
* 8-10 ш лаврын навч
* тал лимон

Бэлтгэх нь:
  1. Томхон таглаатай хайруулын тавганд тосоо хийнэ. Дээрээс нь арилгаад зузаахан цагиргалан хэрчсэн сонгиноо нэг давхрага болгон өрнө.
  2. Угаагааад ишийг нь зүсч авсан яншуйнуудаа хэрчиж сонгино дээрээ нэг давхрага явна. Угаагаад зузаахан цагирга болгож хэрчсэн улаан лоолио нэг давхрага өрнө.
  3. Угаагаад толгой, сүүлийг нь авч бэлтгэсэн загасаа халисыг дээш нь харуулан нэг эгнээ, зай үлдээлгүйгээд өрөөд давс, хар перц цацаж амтлана. Амталсан загасан дээрээ лаврын навчаа 2-3 ш зэрэгцүүлэн тавиад дээрээс нь зүззэн лимоноо тавина. Лимон загасанд хүрэхгүй байх ёстой.
  4. Ингэж бэлтгэсэн хайруулын тавгаа зөөлөн гал дээр тавиад 15 орчим минут битүү жигнэнэ. Жигнэж бэлэн болгосон загасаа таваглаад шүүснээс нь дээр нь асгаад хэдэн зүсэм эрдэнэшишийн талхтай сервислэнэ.

1 comment:

Дашдэмбэрэлийн Aнхзаяа said...

Толгой сүүлнээс нь гадна чадвал ясыг нь авчихвал дээр юм шиг санагдсан шүү.. Туркууд бол ясыг нь тоохгүй идчихдэг л юм.