Thursday 19 March 2009

Титэм (Crown Roast of Lamb with Mustard Rub)


Орц:

* 3 амны халбага масло, өрөөний темпратурт
* 2 амны халбага + 1 амттаны халбага гич (Dijon mustard)
* 3 амттаны халбага хатаасан rosemary
* 1/2 амттаны халбага нунтаг хар перц
* 2250 гр, хурганы (16 ш) хавирга, үзүүрийн махныг цэвэрлэж (crown of lamb) бэлтгэсэн
* 2 ш томхон улаан сонгино (shallots), хэрчсэн
* 1 стакан цагаан дарс, хуурай
* 3 амны халбага хэрчсэн гаа (fresh mint)
* 1/4 стакан тахианы тунгалаг шөл (chicken stock)

Бэлтгэх нь:
  1. Хэрээсэн төмрөө зуухныхаа голд байрлуулаад ууухаа 235 градуст халааж 15 минутын өмнөөс бэлтгэнэ.
  2. Масло, гич, шинэхэн rosemary-гаа холиж нийцүүлнэ. Давс, перцээр амтлана. Хурганы хувиргуудаа энэхүү бэлдмэлээр сайтар амтлаад, өөхөн талаар нь эргүүлээд утсаар уяад тавцан дээрээ байрлуулна. Ил гарсан ясуудыг түлэхгүйн тулд мөнгөн цаасаар ороож өгнө.
  3. 15 минутын турш 235 градуст халааж бэлтгэсэн зуухныхаа хэмийг багасгаад 175 гадуст тохируулна. Махтай тавцангаа хийгээд 40 орчим минут жигнэсэний эцэст махны термометр 60г зааж байх бөгөөд мах маань шүүрхийдүү (medium-rare) болсон байна. Махаа зуухнаасаа гаргаад сервислэх хавтгай таваг руугаа шилжүүлээд мөнгөн цаасаар битүү ороод 15 минут амраана. Энэ хооронд сүүмсээ бэлтгэнэ.
  4. 1 амны халбага маслоо зөөлөн гал дээр хайлуулна. Хэрчиж бэлтгэснээ сонгино, ½ амттаны халбага rosemary-гаа нэмээд сонгиныг зөөлөрч болтол 5 орчим минут хуурна.
  5. Хурганы махаа шарсан тавцанд үлдсэн илүүдэл тосыг асгана. Мөн савандаа дарсаа хийгээд халаана. Савны ёроолд наалдаж үлдсэн шүүсийг (morsel) хусаж хутган дарстай нийцүүлнэ.
  6. Буцалж буй дарсан дээрээ сонгиноо нэмж хутгаад танианы тунгалаг шөлөө нэмнэ. Үл ялиг өтгөрөөд ирэхээр ½ амттаны халбага гичээ (Dijon mustard) хэрчиж бэлтгэсэн гааны (mint) хамтаар нэмнэ. Давс перцээр амтлана.
  7. Ингэж бэлтгэсэн сүүмсээ хурганы махан титмэн дээрээ тараан асгаад сервислэнэ.
Эх сурвалж

No comments: