Thursday 12 March 2009

Eggs Benedict


Oрц: (4 порц)

* 8 зүсэм Канад маягаар утсан гахайн мах (Canadian bacon)
* 4 ш Англи маффин (English muffins), голоор нь хуваасан
* 2 амттаны халбага цагаан цуу (уксус)
* 8 ш өндөг
* давс
* перц
* Холландайз соус (Hollandaise sauce)
* Яншуй

Бэлтгэх нь:
  1. Дунд зэргийн хэмжээтэй хайруулын тавганд утсан гахайн махаа хийж борлуулна. Англи маффингаа тостой цаас дэвсэж бэлтгэсэн тавцан дээр зүссэн талыг нь дээш нь харуулан өрөөд зууханд хийж халаана (broiler). Маффингаа заавал зуух гэлтгүй налддаггүй хайруулын тавганд зүссэн талыг нь доош ньь харуулан тавиад зөөлөн гал дээр тавиж халааж болно.
  2. Томхон хайруулын тавганд дундуур нь татах ус хийгээд уксусаа нэмнэ. Өндгөө буцалж буй уксустай ус руугаа нэмээд (poached eggs) галаа зөөллөн 3.5 орчим минут зөөлөн гал дээр чанана. Өндөг маань болонгуут шүүрэн шанагаар шүүж аваад тал маффин дээр байрлуулсан гахайн махан дээрээ байрлуулна. Өндгөн дээрээ давс перц цацаж амтлаад нэг амны халбага холландайз соус асган хэрчиж бэлтгэсэн яншуйгаар чимэглээд сервислэнэ.

Зүүлт

Энэхүү зоогийг хэд хэдэн хувилбараар хийдэг бөгөөд хувилбар бүр өөр өөр нэртэй.

* Seafood Benedict, гахайн махны оронд сам хорхой, хавч, лобстор зэрэг далайн бүтээгдэхүүнээр орлуулсан байна.
* Eggs Blackstone, гахайн махны оронд ham-р орлуулан, нэг зүсэм лоолиор чимсэн байдаг.
* Eggs Florentine, гахайн махны оронд бууцай (spinach) хэрэглэнэ.
* Eggs Hussarde, Англи маффингийн оронд Holland rusks хэрэглээд Marchand de Vin соусаар амталдаг.
* Salmon Benedict (Eggs Pacifica, Eggs Montreal, Eggs Royal мөн Eggs Royale гэх нь бий), гахайн махны оронд утсан яргай загасны мах хэрэглэнэ.
* Artichoke Benedict, Англи маффингийн оронд хөнхийлөн ухсан artichoke хэрэглэсэн байдаг.
* Veggie Benedict, гахайн махны оронд авакадо, улаан лооль хэрэглэдэг.

Илүү дэлгэрэнгүйг Wikipedia.com-с

No comments: