Орц:
* 1 кг гуя эсвэл хааны цул мах (бага зэрэг өөхтэй)
* 2 амны халбага чидун жимсний тос
* 2 ш том сонгино, нимгэлэн хэрчсэн
* 3 ш том лууван, савхлан хэрчсэн эсвэл үрсэн
* 2 1/2 стакан будаа
* 4 1/2 стакан буцалсан (буцламгай халуун) ус
* 1 амттаны халбага нунтаг улаан перц
* 3 амттаны хабага давс
* 1/8 амттаны халбага шафрон (saffron), 2 амны халбага халуун усанд 10 минут дэвтээсэн
* хар перц
* тал сонгино, нимгэлэн хэрчсэн
* 1 толгой сармис
Бэлтгэх нь:
- Махаа дөрвөлжилөн хэрчиж бэлтгэнэ. Будаагаа хүйтэн бүлээн усанд 30 минут дэвтээнэ. Тосоо ширмэн тогоонд хийж халаана. Махаа хийж хуураад (борлуулаад) тавган дээр гаргаад таглаж халуунаар нь хадгална.
- Мах хуурсан тогоондоо сонгино, луувангаа нэмнэ. Зөөлөн гал дээр ногоонуудаа зөөлөртөл 10 орчим минут хуурна. Борлуулж бэлтгэсэн махаа нэмээд сайтар угааж бэлтгэсэн будаагаа нэмнэ. 5 минут орчим хутгаж будааг зөөлөн борлуулна.
- Буцламгай халуун усаа нэмээд сармисаа (бүтнээр нь, халислалгүйгээр) амтлагчуудаа хийн нийцүүлж хутгана. Таглаад ширүүн тал дээр буцалгаад галаа багасган усыг ширгээнэ. Ус ширгэн будаа агшихаар таглаатай чигээр нь хэдэн 5-10 минут амраагаад, сайтар хутгаж таваглаад, нимгэлэн хэрчсэн түүхий сонгиноор чимэглээд сервислэнэ.
No comments:
Post a Comment