Friday, 9 January 2009

Усан үзмийн навчны ороомог (Stuffed grape leaf )


* 500 гр давсалж даршилсан усан үзмийн навч

Дотор нь:

* 250-500 гр машиндсан мах
* 3 ш сонгино
* 2 стакан будаа
* 1 багц яншуй
* 1 багц ганьд (dill)
* 2 ш улаан лооль
* 2 амны халбага pomegranate molasses (nar ekşisi)
* хар перц
* 2 ш лимон

Бэлтгэх нь:
  1. Сонгино арилгаад жижиглэн хэрчинэ. Яншуй, dill-ээ мөн жижиглэн хэрчинэ. Улаан лоолио үрж бэлтгэнэ. Будаа хэрчиж бэлтгэсэн сонгино, dill, яншуй, мах, үрсэн улаан лоолио холиод sour pomegranate extract, 1 ш лимоны шүүс, хар перц, амтлана.
  2. Навчнуудаа бүлээн усаар угаагаад 30 минут орчим бүлээн усанд дэвтээнэ. Угааж бэлтгэсэн навчныхаа ишийг хайчилж аваад гөлгөр (нэг тал нь харьцангуй гөлгөр байдаг) биш талыг нь дээш харуулан тавиад шанзнаасаа 1 цайны халбага дүүрэнг цувуулан тавиад хоёр талаас нь хумин чангахан орооно.
  3. Бүх шанз болон навчаа ороож дуусгаад томхон савны ёроолд хэдэн навч дэвсэж бэлтгэнэ. Ороосон ороомгуудаа дээр нь өрөөд дээрээс нь нэг таваг хөмрүүлэн тавина. Ороомгуудаа давах шахам ус, 1 лимоны шүүс нэмээд навчийг зөөлөртөл 45-60 минут зөөлөн гал дээр жигнэнэ.
  4. Бэлэн болсон ороомгоо хэдэн халуун эсвэл хүйтнээр нь хэдэн зүсэм лимон, хажууд нь бэлтгэсэн сармистай тарагтай** сервислэнэ.
Зүүлт

* Даршилсан навч давс ихтэй байдаг тул давсаар амтладаггүй. Шинэхэн навч хэрэглэх бол шанзаа давсаар амтлана.
* Мах тань хэт хар бол чанах усандаа бага зэрэг оливийн тос нэмнэ.
** Тараган дээр бага зэрэг сармис хэрчиж эсвэл нухаж хийнэ. Ингэж бэлтгэсэн таргийг чанасан гоймонтой идэхэд бас тохиромжтой байдаг.

No comments: