Friday 30 May 2008

Томаттай загасны махан консерв


Томаттай консервийг ямар ч загасны махаар хийж болно. Ер нь консерв хийхдээ аль болох жижиг загасаар хийвэл тохиромжтой.

Жишээ нь 20-30см загас байвал яс нь маш амархан зєєлєрдєг. Томаттай консерв хийх загасны хайрсыг маш сайн цэвэрлэж сэлvvрvvдийг бvрэн авна. Загасныхаа толгойг салган авч гэдэс дотор болон нурууг дагасан нєж зэргийг нь сайтар цэвэрлэнэ. Бэлэн болсон загасны махыг хєндлєнгєєр нь хэсэгчилж бэлтгэнэ. Консервоо тvргэн буцалгагч дотор чанана. Тvргэн буцалгагчныхаа дотор талын ёроолд давхар ул тавина. Давхар ул тавих зорилго нь чанаж байгаа консерв ёроолдоо тvлэгдэхгvй бvрэн чанагдах учиртай. Тvргэн буцалгагч дотроо ус хийнэ. Хийсэн ус давхар улнаас дээш 2-Змм-ийн хэмжээтэй байхаар тохируулж хийнэ. Үүний дараа хэрчиж бэлтгэсэн загасаа хэрчсэн талаар нь тvргэн буцалгагч дотроо жигд зайгvй зулж єрнє. Битvv зулсан загасныхаа махан дээгvvр лаврын навч 3-аас доошгvй тавьж дараа нь бєєрєнхий хар перец 10-аас доошгvй ширхэгийг цацаж тараана. Үүний Дараа дээрээс нь мєн хэрчиж бэлтгэсэн загасаа хэрчсэн талаараа давхарлаж битvv єрнє.

Єрсєн загасан дээрээ мєн лаврын навч, хар перец дээрхийн адил цацаж тавина.Тvргэн буцалгагч дотроо давхарлаж єрж байгаа загасаа 3-н давхараас илvv давхарлаж болохгvй. Үүний дараа vл ялиг нунтаг давс цацаж ургамлын тосыг загасны махны дээгvvр 5мм-ээс илvvгvй байхаар хийнэ. Дараа нь тvргэн буцалгагчаа маш сайн таглаж халаалтыг 4 дээр тавиад 30 минут буцалгаад дараа нь халаалтыг бууруулж 3 болгоод дахин 20 минут буцалгаад галыг унтраана. Галыг унтарсаны дараа аваарын клапан буутал тагыг нь онгойлгож болохгvй. Аварын калапан буусны дараа тагаа онгойлгоод цэвэр томатыг элсэн сахартай хольж хутгаад дээгvvр нь зулж тараана. Жишээ нь 3-4 кг загасны махан консервонд 500гр орчим томат, 6 хоолны халбага элсэн чихрийг нийvvлэн сайн хольж халаагаад бэлэн болсон консерв дээрээ асгаж тараана. Үүний дараа тvргэн буцалгагчтай консервоо буцалгах тєдий халаагаад авна. Бэлэн болсон консервыг гаргаж тусгай паалантай буюу никель саванд хийж хутгана. Бэлэн болсон консервыг талхтай идэхэд нэн тохиромжтой. Идээд vлдсэн консервоо шилэн саванд хийж таглаад хєргєгчинд тавина. Бэлэн болсон консервыг 5 хоногоос илvv хадгалах хэрэггvй.

Жич: Томатаа бэлтгэх арга: 400-500 гр цэвэр улаан лоолийн томатанд 6-аас доошгvй хоолны халбага элсэн чихэр хольж хутгана. Үүнийг хайруулын тавганд хийж дєнгєж нэг буцалгаад авна. Ингэж бэлтгэсэн томатаа буцалгаж гаргасан халуун консерв дээрээ битvv тарааж асгана. Тарааж асгасны дараа консервоо дахин маш сайн халааж дараа нь халааж бэлтгэсэн томаттай хольж хутгаж хэрэглэнэ.

Ж.Гонгор "Загасны боодог" номоос
Гэр гэртээ тогооч

No comments: