Monday, 26 May 2008

Өндөг


Өндөгний шинэ эсэхийг хэрхэн мэдэх вэ?

* Өндөгийг хагалахад өндөгний цагаан хальсны хананд наалдсан байвал өндөг хуучирсаны тэмдэг аж.

* Өндөг удах тусмаа агуулах уснаасаа алддаг тул хөнгөрдөг байна.

* 14 хоног хүртлэх шинэ өндөг давстай усанд хийхээр хэвтээгээрээ живдэг юм байна. 14-өөс дээш хоног болж хуучирсан бол усанд босоогоороо живнэ гэнэ. Харин бүүр муудаж хордлого өгөхөөр болсон бол живэхгүй, хөвөөд гараад ирдэг гэнэ.

Анхаар!!

* Хоол хийж явцдаа өндөг хагалсан тохиолдолд өндөг хагалсаныхаа дараа гараа сайтар угаах хэрэгтэй. Хэдийгээр хальс нь цэвэрхэн ч өндөгний хальсан дээр хүний нүдэнд харагдахааргүй микробнууд байдгыг санаарай.

* Түүний өндөг орцонд нь орсон хоол хүнсийг 2 өдрийн дотор хэрэглэх хэрэгтэй.

* Бялуунд хэрэглээд илүү гарсан өндөгний цагаануудыг ойрын хугацаанд хэрэглэхгүй бол хөлдөөгчинд хийн хадгалж болно.

* Өндгөө хөргөгчинд байрлуулахаасаа өмнө угааж хатаах хэрэгтэй.

* Хөргөгчин дэх өндөгнүүдээ хааяа хааяа эргүүлж байх хэрэгтэй.

* Өндгөө өөрийх нь цаасан хайрцганд эсвэл хөргөгчин дэх өндгөнд зориулсан тусгай хэсэгт хадгалах нь зүйтэй. Учир нь өөр саванд хадгалсанаар саванд микроб үржих аюултай.

No comments: