Monday 8 September 2008

Бешамел (Béchamel)



Орц:

* 2 амны халбага тос (тахиа, мах бүр хиам шарсан тосоо хэрэглэж болно.)
* 4 амны халбага гурил
* 2 стакан сүү

Бэлтгэх нь:
  1. 2 амны халбага тосондоо гурилаа нэмнэ. 30 секунд хэртэй хутгаж нийцүүлнэ.
  2. 2 минут хэртэй хуураад гал дээрээс аван холигчоор хутгангаа сүүгээ нэмээд ширүүн гал дээр өтгөртөл нь буцалгана.
Béchamel соусан дээр элдэв орц нэмж өөр олон төрлийн соус гаргаж авдаг.

Жишээ нь:

* Béchamel + чимх cayenne,parmesan,Gruyère = mornay нэмж соусыг гаргаж авдаг бөгөөд энэхүү соусыг ногоо, өндөг, загасан дээр сервислэнэ.


* Béchamel + хэрчсэн сонгино=soubise соусыг бэлтгэдэг бөгөөд энэхүү соус нь бараг бүх хоолонд зохидог аж.

* Béchamel + cheddar= нэмж бэлтгэсэн соусыг cheddar соус гэх бөгөөд энэхүү соусыг чанасан гоймонтой холиод 170 градуст халаасан зууханд хийж 5-7 минут жигнээд гаргаж ирээд сервислэнэ.

No comments: