Saturday 6 September 2008

Карамельтэй шоколадтай алим



Орц:

* Хагас кг бор сахар (dark brown sugar)
* 1 стакан давсгүй масло
* 400 гр молоко
* 2/3 стакан эрдэншишийн сироп (dark corn syrup)
* 1/3 стакан maple syrup
* 1 цайны халбага ваниллины охь
* 1 амттаны халбага dark molasses
* 1/4 амттаны халбага давс
* 12 савх
* 12 дунд зэргийг Granny Smith алим
* Гадуур нь бүрэх хэрчсэн самар, кокос, мини m&m
* Хайлуулсан хар/цагаан/сүүтэй шоколад (хүсвэл)

Бэлтгэх нь:
  1. Эхний найман орцыг нэг саванд хийн модон халбагаар нийцтэл нь (ойролцоогоор 15 минут) хутгана.
  2. Чихрийн термометр хийгээд (термометрээ савныхаа ёроолд хүргэлгүйгээр дүүжлэх хэрэгтэй) галаа дунд зэргийн дээр тохируулан 236°F-г заатал нь, ойролцоогоор 12 минут, хааяа хааяа хутган халаана. Халааж карамельжүүлсэн сахараа 200°F болж хөртөл нь ойролцоогоор 15-20 минут хутгалгүйгээр хүлээнэ.
  3. Карамель-аа хөрж байх явцад 2 тавцан дээр тостой цаас дэвсэж бэлтгэнэ. Бүх алимаа угаагаад ишийг нь аваад, ишний оронд савх зоож бэлтгэнэ. Чимэглэх самар, шоколад зэргээ тавган дээр асгана.
  4. Алимаа савхнаас нь бариад карамельдаа булхуулан гаргаж ирээд сэгсэрч илүүдэл карамелийг савтай карамель рүү дусаана. Хайлуулсан шоколаданд дүрэх бол тостой цаас дэвсэн тавцан дээрээ тавиад хөргөгчинд хийнэ. Шоколаданд дүрэхгүй бол чимэглэхээр тавган дээр асгаж бэлтгэсэн орцондоо өнхрүүлээд тостой цаас дэвссэн тавцан дээр тавина. Мэдээж гадуур нь элдэв орцоор чимэглэлгүйгээр дан карамельтай чигээр нь сервислэж болно.
  5. Карамельд дүрсэн алимаа хөргөгчинд хийн 15 минут хэртэй байлгана.
  6. 15 минутын дараа карамельтай алимаа гаргаж ирээд хайлуулсан шоколадандаа дүрээд гадуур нь чимэглэхээр бэлтгэсэн орцондоо дүрээд хэрэглэж байсан тостой цаас дэвссэн тавцан дээрээ тавиад буцаан хөргөгчинд хийж 1 цаг хэртэй хүлээгээд сервислэхэд бэлэн боллоо.
  7. Ингэж бэлтгэсэн алимийг 7 хүртэл хоног хөргөгчинд хадгалж болно.

Dyann

No comments: