Wednesday 24 September 2008

Шарсан тахиа




Орц:

* 1 бүтэн тахиа, 8 хувааж бэлтгэнэ (цээжний цул мах, гуя, хаа)
* buttermilk
* 2 амны халбга давс
* 2 амны халбага улаан перц (Hungarian paprika)
* 2 амны халбага сармисны нунтаг
* 1 амны халбага cayenne перц
* гурил
* тос (shortening байвал сайн.)

Бэлтгэх нь:
  1. 8 хуваасан тахиагаа нэг саванд хийгээд дээрээс нь хангалттай buttermilk нэмнэ. Хөргөгчинд 12-24 цаг байлгана.
  2. Давс, cayenne, Hungarian paprika, сармисны хунтгаа холин томхон нүхтэй давсны саванд хийж нийцүүүлнэ.
  3. Тахиагаа шүүгээд нэг тавцан дээр өрж тавиад холисон амтлагчнаасаа жигд цацаж амтлана.
  4. Амталсан тахиагаа гуриланд өнхрүүлээд зөөлөн сэгсэрч илүүдэл гурилийг унагаагаад нэг тавцан дээр тавиж 1-2 минут амраагаад 175 гардуст халаасан тосондоо хийн тал бүрийг нь 12 минут шарна. Нэг талыг нь 12 минут шарсаны эцэст ганцхан удаа иргүүлнэ шүү.
  5. Ингэж шарсан тахиагаа хэрсэн төмөр дээр тавиж хэдэн минут илүүдэл тосыг шүүгээд элдэв хачиртай идэхэд тохиромжтой.
Зүүлт

* Тос бүрд түлэгдэх цэг/smoke point гэж байдаг бөгөөд shortening нь масло, маргаринийг бодвол арай өндөр түлэгдэх цэгтэй байдаг юм байна. Түлэгдэх цэг/градус-наасаа илүү халсан тос муухай үнэр гаргахын хажуугаар тус тосонд шарсан, хуурсан бүтээгдэхүүнд өвөрмөц, содон амт оруулдаг байна.

эх сурвалж

2 comments:

3apaa said...

Би чиний блогт хайртай!

Дашдэмбэрэлийн Aнхзаяа said...

хэ хэ, таанкс