Tuesday 16 December 2008

Өргөст хэмхний кимчи (오이소박이 김치)


Орц:

* 6 ш огурцы
* ¼ стакан нарийхан, савхан болгож хэрчиж бэлтгэсэн лууван
* ¼ стакан сонгино
* 3 ш ногоон сонгино
* 2 стакан мангир, 2 см урттай хэрчиж бэлтгэсэн
* 2 ш сармис
* 1/4 стакан загасны тос
* 1 стакан чинжүү (hot pepper flakes)
* 1 амны халбага сахар
* 1 стакан давс


Бэлтгэх нь:
  1. Огурцыгоо угаагаад 2 талыг нь авч хаяна. Долоовор хурууны хэмжээтэй/урттай болгон (ерөнхийдөө 3 тэнцүү) хуваана. Ингэж хуваасан өргөст хэмхээ модон дээрээ уртааш нь хэвтүүлж байгаад хэрээслэн зүснэ. Гүйцэд хэрчихгүй шүү. Энэхүү үйлдэлийн хийсэний дараа нэг тал нь 4 салаалсан, нөгөө тал нь бүтэн огурцытэй болно.
  2. Дээрх маягаар бэлтгэсэн өргөст хэмхээ тал стакан давстай холиод 30 минут орчим байлгана.
  3. Томхон саванд 1/4 стакан загасны тос, тал стакан халуун, улаан чинжүү (hot pepper flakes), нухаж бэлтгэсэн 2 хумс сармис, 1 амны халбага сахараа холиод хутгана.
  4. 2 см орчим болгон хэрчсэн мангираа (2 стакан), 3 ш уртааш нь нэг хуваан 2 см урттай хэрчиж бэлтгэсэн ногоон сонгино, нарийхан хэрчиж бэлтгэсэн лууван, нарийхан хэрчсэн сонгино, 2 хумс сармистайгоо холино. Улаан чнжүүний бэлдмэл дээрээ нэмээд халбагаар нийцтэл сайтар хутгана.
  5. Өргөст хэмхээ шүүгээд, угаагаад резинен бээлий өмсөн бэлтгэсэн амтлагч, сонгиноны бэлдмэлээ өргөст хэмхний салаалсан хэсэг рүү чихээд, агаар оруулдаггүй саванд хийн хадгална. Ингэж бэлтгэсэн кимчиг тэр даруй идэй болно.
  6. Сервислэхдээ бүтнээр нь эсвэл зүсэгдээгүй хэсгийг тайран таваглаад сервислэж болно.

No comments: