Tuesday 2 December 2008

Шоколадтай Алмондтай чихэр (Chocolate-Almond Buttercrunch Toffee)


Орц:

* 2 стакан стакан хуурсан алмонд самар, жижиглэн хэрчсэн эсвэл нүдсэн (нунтаглахгүй шүү, hazelnut байж болно.)
* 2 амны халбага ус
* 1/2 стакан давсгүй масло, жижиглэн хэрчсэн
* 1 чимх давс
* 1 стакан нунтаг сахар
* 1/4 стакан бор сахар (light brown, dark brown гэж 2 төрөл байдаг. Энэхүү жорт light brown сахар хэрэглэнэ.)
* 1/4 амттаны халбага хүнсний сода
* 1 амттаны халбага ваниллины охь
* 1 стакан шоколад (chocolate chips)

хүсвэл: какао, fleur de sel (нэг төрлийн давс, Францад байдаг юм гэсэн.)

Бэлтгэх нь:
  1. Хэвээ багахан тослож бэлтгэнэ.
  2. Тал самараа тослосон хэвэн дээрээ тараан цацна.
  3. Дунд зэргийн саванд чихрийн термометр байрлуулаад (candy thermometer-чихэр шоколад хийхэд хэрэглэдэг тусгай термометр. Чихрийнхээс гадна махны мөн шоколадны термометр гэж байдаг. Миний мэдхийn шүү :)) ус, масло, давс, сахарнуудаа холин аль болох холилгүйгээр термометрээ 148 градусыг (150 градус) заатал буцалгана. Сода, ваниллины охио бэлэн байлгах хэрэгтэй.
  4. Нэгэнт 150 градуст хүрж халсан уусмалаа гал дээрээс аваад сода, ваниллинь охио нэмж хутгана.
  5. Ингэж бэлтгэсэн уусмалаа самар дэвсэж бэлтгэсэн тавцан дээрээ жигд тарааж асгана. Хэрэгтэй гэж үзвэл хурдхан жигдлэн засна.
  6. Шоколадаа тарааж цацаад 2 минут байлгана. Шоколад мааны халмагтаад ирэхээр жигдлэн тараагаад үлдсэн самараа цацаад хөргөнө. Гүйцэд хөрсөн чихэрээ хугалаад сервислэнэ.
эх сурвалж

No comments: