Oрц:
* 1 ш (6.3-7.3 кг жинтэй) хөлдүү цацагт хяруул (turkey)
Амтлахад:
* 1 стакан давс (kosher salt)
* 1/2 стакан бор сахар
* 3.8 л ногооны тунгалаг шөл
* 1 амны халбага бөөрөнхий хар перц
* 1 1/2 амттаны халбага allspice berries
* 1 1/2 амтанны халбага амталж хатаасан цагаан гаа (candied ginger)
* 3.8 л мөстэй хүйтэн ус
* 1 ш улаан алим, хэрчсэн
* 1/2 ш сонгино, хэрчсэн
* 1 гожгор сннамон
* 1 стакан ус
* 4 ш rosemary (иш)
* 6 ш sage навч
* Канола тос (Canola oil)
Бэлтгэх нь:
- Цацагт хяруулаа (шарахаас өмнө 2-3 хоногийн өмнө) хөлдөөгчнөөсөө гаргаад гэсгээнэ.
- Томхон саванд ногооны тунгалаг шөл, давс, бор сахар, бөөрөнхий перц, allspice berries, хатаасан цагаан гаагаа холиод хааяа хааяа хутган буцалгана. Галаа унтраагаад, уусмалаа хөргөөд, хөрггчинд хийж хадгална.
- Цацагт хяруулаа шарахаасаа 8-16 цагийн өмнө уусмалаа мөстэй устайгаа холиод цацагт хяруулныхаа цээжийг доош нь харуулан уусмалдаа хийнэ. Цацагт хяруул маань уусмалд бүхэлээрээ багтаж байх хэрэгтэй. 4-8 цагийн дараа цацагт хяруулаа (бөгсийг нь доошоо харуулан) эргүүлнэ.
- Зуухаа 260 градуст халаана. Цацагт хяруулаа уусмалаас гаргаад гадна доторгүй хүйтэн усаар угаагаад, салфеткаар арчиж хатаана.
- Алим, сонгино, синнамон (cinnamon stick), 1 стакан усаа холиос богино долгионы зууханд хийн 5 минут өндөр тохиргоон дээр байлгана. Энэхүү бэлдмэлээ rosemary, sage-тэйгээ холиод шувууныхаа цээжний хөндий рүү хийнэ. Далавч, хөлийг уяад шувууныхаа их биеийг багсны тусламжтайгаар канола тосоор тослоод зуухныхаа хамгийн доод тавиур дээр (lowest level) тавиад, 260 градуст 30 минут шарна. 30 минутын дараа шувууныхаа цээжний хамгийн зузаан махтай хэсэгт махны термометр байрлуулаад зуухныхаа халууныг 175 градус болгож тохируулаад дахин 1 1/2- 2 цаг шарна. Шарагдаж бэлэн болсон шувууны дотоод дулаан 66 градус байх ёстой. Өөрөөр хэлбэл шувууны цээжни хамгийн гүн хэсэгт зоож байрлуулсан термометр 66 градусыг зааж байвал шувуу маань болжээ гэсэн үг.
- Бэлэн болсон шувуугаа гаргаад мөнгөн цаасаар сулхан ороогоод 15 минут амараагаад хэрчиж сервислэнэ.
Орц:
* 340 гр crаnberry
* 2 стакан жүржийн шүүс (orance juice)
* 3 стакан ginger ale
* 2 амны халбага maple syrup
* 2 амны халбага бор сахар
* 1 ш жүржийн хальс (orange zest), шөвхөн шаргал хэсэг нь
* 1 чимх давс (kosher salt)
Бэлтгэх нь:
- Бүх орцоо холиод буцалгана. Буцлангуут галыг багасгаад 30 минут орчим буцалгаад, буцлах явцад үүссэн хөөсийг шүүн аваад блендэрдээд соусны саванд хийн цацагт хяруулынхаа хамтаар сервислэнэ.
2 comments:
bayarlalaa, tsatsagt hyaruuliig tallaj sharj boloh uu, uchir ni hemjee ni ih tom yum bna le, manai sharah shuugee jijig yumaa, goyo blog bna dandaa uzej baih bolno oo, amjilt husie
@tainan_mgl, мэдээж болно, хоёр хуваагаад эсвэл бүр мөчлөөд шарж болно. Цацагт хяруул мундаг том ч бий тахианаас чүд чүд том ч бий. Гэхдээ 6,7кг-с жижиг хэмжээтэй цацагт хяруулын ихэнх нь яс байдаг тул анхаараарай..
Блог маань таалагдсанд таатай байна, амжилт
Post a Comment