Wednesday, 15 October 2008

Шарсан нугас




Oрц:

Давстай уусмалд амтлах:

* 1/2 стакан давс
* 2 стакан хан боргоцо, жүржийн шүүс
* 15 ш бөөрөнхий хар перц
* 1 атга ганга
* 4 хумс сармис, бяцалсан
* 1 ш (2.5 орчим кг) нугас, гэсгээсэн
* 2 атга хэрчсэн chard
* 2 ш улаан сонгино, хэрчсэн (shallot)
* балзамик цуу (balsamic vinegar)

Бэлтгэх нь:
  1. Давстай уусмалынхаа бүх орцыг холиод сэгсэрч давсаа уусгана.
  2. Нугасныхаа элэг, зүрхийг нь гаргаад далавчыг нь салгана.
  3. Нурууны ясыг гал тогооны хайч хэрэглэн тайрч авна.
  4. Нугасаа эргүүлж тавиад цээжний голоор хайчлана. Энэхүү үйлдлийн дараа нугас мааны 2 тэнцүү хэсэг болно. Тал бүрийг хутгаараа гуя, цээж болгон хуваана.
  5. Хутгаараа нугасны гадна талыг 3 эгнээ зүсээд, 90 градус эргүүлэн, өмнөх зүсэлтүүдээ хэрүүлэн дахин 3 эгнээ гүехэн зүссэнээр (зөвхөн өөхөн хэсгийг) жигнэх явцад дотрох өөхийг хайлж гадагшилахад туслана.
  6. Гялгар уутанд нугасаа байрлуулна. Дээрээс нь давсны уусмалаа хийгээд дотор нь аль болох бага агаар үлдээн уутны амыг уяна. Нугасаа давстай уусмалын хамтаар хөргөгчинд хийн, 2-2 хагас цаг байлгана.
  7. Бага зэрэг ус буцалгана. Жигнүүрэн дээрээ нугасаа тараан байрлуулаад, галаа зөөллөн, 45 минут жигнэнэ. Нугас жигнэсэн шүүсэндээ төмс чанаад амтлан нугастайгаа сервислэж болно.
  8. Зуухаа 250 градуст халаана. Ширмэн бариултай, ширмэн хайруулын тавгаа бас зухандаа хийж халаана. Хайруулын таваг халахад нугасныхаа гуяыг арьстай талыг нь доош нь харуулан тавиад, 10 минут жигнэнэ. 10 минутын эцэст гуяа хана дагуулан түршүүлэн тавиад, цээсны махаа мөн арьстай талыг нь доош харуулан тавиад, шаргалттал нь, 7 минут, шарна.
  9. Шарсан нугасаа гаргаад, хайруулын тавган дээрээсээ аван тавган дээр тавиад мөнгөн цаасаар хучиж 5-10 минут байлгана. Хэрчиж бэлтгэсэн chard-аа нугасныхаа тосон дээр нэмээд, хэрчиж бэлтгэсэн улаан сонгиноо нэмнэ. Ганц хоёр дусал балзамик цуугаар амтлаад хугасныхаа хамтаар сервислэнэ.
Зүүлт

* Нугас нисдэг бас хөвдөг жигүүртэн учир тахиаг бодвол арай илүү өөхтэй, багахан булчинтай байдаг.
* Зарим зэрлэг нугас их хэмжээний загасаар хооллодог тул мах нь загас шиг амттай байдаг аж.

No comments: