Friday, 24 October 2008

Түүхий махан көфтэ (çiğ köfte)



Орц:

* 200 гр isot (чидун жимсны тосонд борлотол нь хуурсан хатааж нухсан улаан перц -chili flakes)
* 1 ш сонгино
* 1 толгой сармис, арилгаад нухсан
* давс
* синнамон, хар перц, clove холиж нунтагласан
* 300 гр машиндсан, өөхгүй мах
* бага зэрэг ус, зуны цагт мөс хэрэглэнэ
* нарийн ширхэгтэй bulgur
* яншуй
* улаан лоолийн паст
* ногоон сонгино
* 1 ш улаан лооль, үрсэн
* салат навч

Бэлтгэх нь:
  1. Жижиглэн хэрчсэн сонгино, улаан чинжүү, давс, нухаж бэлтгэсэн сармис, амтлагчуудыг татсан мах, устай холиж нийцтэл нь хутгана.
  2. Бага багаар bulgur нэмж базахад задардаггүй болгоно. Энэ хугацаанд байнга базаж, зуурсаар байх болно.
  3. 10-12 минут зуурсаны эцэст бага зэрэг үрсэн улаан лооль, паст, яншуй, ногоон сонгиноо нэмнэ. Дахиж 10-15 минут зуураад хушига дайтайг тасдаж аван базаад хурууд хэлбэрт оруулаад салат навч дэвссэн тавган дээр тавиж сервислэнэ.
  4. Идэхдээ салат навчинд ороон лимон дусааж иднэ.
Зүүлт

* Хэдийгээр ихэнх Туркууд лимон тусааж иддэг ч түүхий көфтний нутаг болох Şanlı Urfa-гийн иргэд лимонгүй идэх ёстой гэж үздэг.
* Түүхий мах холисон их халуун ногоондоо болдог гэлцдэг. Тиймээс сайтар нухаж нийцүүлэх хэрэгтэй.
* Хийсэн даруйдаа идээрэй.
* Энэхүү хоолыг бэлтгэхдээ гартаа резинэн бээлий өмсөж хамгаалахад гэмгүй.

3 comments:

3apaa said...

Сайхан...

Дашдэмбэрэлийн Aнхзаяа said...

Туркэд Blogger хориглогдсон тул нэг хэсэгтээ бичлэг оруулж чадахгүй нь ээ би :) Энэ туркууд үү, youtube бас хориотой гээд бод доо..

3apaa said...

Өөөөөө!!!